top of page
prentkaart%201_Grande%20Brasserie%20de%2

La grande brasserie

Het verhaal van de brouwerij van Melsbroek is een verhaal van genekte ambitie.

La grande brasserie: Welkom

De ‘Grande Brasserie de Melsbroeck’ werd gesticht op 4 december 1898. 

Een bescheiden brouwerij en een brouwerswoning werden in 1899 gebouwd langs de Haachtsesteenweg, tegenover de huidige garage Tanghe. 

In 1901 startte men met brouwen, onder leiding van brouwingenieur René Nicolas.

In 1905 viel één van de gebrouwen speciaalbieren de "Royale Melsbroeck" in de prijzen en zorgde gelijk voor succes en grote ambitie.

Een goede tien jaar later, in 1913, werd er al 80 ton mout tot bier verwerkt en draaide ze op volle toeren. 


Tot den Duits een eerste keer binnenviel in 1914. 

​

Brouwer René weigerde samen te werken met de Duitse bezetter en dat brak hem zuur op. De Duitsers legden de productie stil en sloten de brouwerij.  Deze werd in de oorlogsjaren geheel geplunderd. 

Na de wereldbrand heropende diezelfde René de brouwerij met tweedehands brouwersmateriaal. In 1928 kwam zijn schoonzoon, Jean Lambert, in de zaak. Hij bouwde de brouwerij verder uit en in 1933 verscheen een nieuw, hoog brouwerijgebouw met de inscriptie " GRANDE BRASSERIE DE MELSBROECK" in de zijgevel, als groot uithangbord gericht naar alle passanten van de Haachtse Steenweg. 

Twee jaar later verschafte de brouwerij werk aan een dertigtal mensen. en werd er al meer dan 550 ton mout verwerkt. 

De brouwerij floreerde als nooit te voren. Er werden bieren bij de vleet gelanceerd; Blonde, Export, Pilsen, Bock, Spéciale Extra, Uitzet, Normale Melsbroeck, de eerder vermelde Royale Melsbroeck, As-Ale, Rox-Ale, Melsa, Ballon Melsbroeck en Speciale Melsa. 

​

Tot den Duits een tweede keer binnenviel in 1940. 

​

Het Duitse leger nam het gebouw in om als observatiepost te gebruiken voor het pas aangelegde vliegveld. Wanneer in 1944 de geallieerde de gebouwen overnemen gebruiken zij het gebouw als magazijn voor vliegtuigonderdelen. 

Na de oorlog werd de brouwerij niet meer heropgestart. Erger nog, de eigenaars werden onteigend door de Regie der Luchtwegen en in 1954 sloopte dezelfde Regie deze parel. Jean Lambert stierf twee jaar later in 1956. 

Zowel de meester-brouwer René Nicolas († 1938) als Jean Lambert († 1956) liggen begraven op het kerkhof van Melsbroek.

​

bronnen: Jos. Lauwers, Melsbroek, waar de melde bloeit in 't broek, publicaties van Heemkring Ter Ham Steenokkerzeel vzw en eigen brononderzoek.

​

La grande brasserie: Tekst
bottom of page